Bloem vilten met kleuters

Bloem vilten 1

Vilten met wol is voor (jonge) kinderen een fijne activiteit. Ze zijn bezig met meerdere zintuigen en mogen lekker kliederen met water en zeep. Deze bloem is eenvoudig te maken, met een prachtig resultaat. Een mooie introductie op het natvilten.

Nodig:

   • Viltwol in verschillende kleuren (voor 10 bloemen gebruikte ik 2x 25 gram rood, 1x 25 gram groen en een klein beetje geel)
   • Groene zeep
   • Warm water
   • Bubbeltjesplastic

 

Bloem vilten 2 Bloem vilten 3

Voorbereiding:

Per onderdeel van de bloem heb je per kind 3 plukken van de wol nodig. Het is handig om alle plukken van tevoren klaar te leggen. Trek voorzichtig voldoende plukken van ongeveer 10 cm van de wol voor het grootste bloemblad, iets kleiner voor het kleine bloemblad en het groene blaadje. Voor de gele kern van de bloem heb je steeds maar heel weinig wol nodig.
Doe ongeveer een theelepel groene zeep in bijvoorbeeld een 0,5 liter flesje en vul deze met lauwwarm water. Even schudden zodat de zeep goed kan oplossen. Je hebt per 10 bloemen ongeveer een liter zeepwater nodig.
Knip per kind een stuk bubbeltjesplastic uit, ongeveer 20 x 20 cm is voldoende voor deze bloem.

Tip: probeer het vilten eerst een keer alleen uit, zeker als je echt nog nooit gevilt hebt. Met 10 kinderen was ik ongeveer een uurtje rustig bezig.

Bloem vilten 4Bloem vilten 5

Stap 1:

Leg de plukken wol kruislings op elkaar en besprenkel royaal met het zeepwater. Laat de kinderen nu met de vlakke hand rustig op de wol deppen, zodat alle wol goed nat wordt. Ook de dunne uiteinden moeten goed nat zijn.

Bloem vilten 6

 

 

 

 

 

 

 

Stap 2:

Vouw de dunne plukjes aan de randen netjes naar binnen, zodat je al ongeveer de gewenste vorm krijgt. Kinderen hebben de neiging om heel royaal om te gaan vouwen, vertel goed dat het alleen om de dunne plukjes gaat.

Bloem vilten 7

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3:

Nu is het tijd om rustig in cirkels over de wol te gaan wrijven, draai na ongeveer een minuut het stukje wol om en wrijf ook aan deze zijde. Vervolgens is het de bedoeling om steeds harder te gaan wrijven, door het warme zeepwater en het bubbeltjesplastic zal de wol nu gaan vervilten. Af en toe de wol omdraaien en eventueel wat in model trekken. Laat het maar lekker schuimen, voeg eventueel nog wat zeepwater toe.

Stap 4:

Als de wol voldoende is vervilt, mag het zeepwater worden uitgespoeld met koud water. Knijp de wol droog en klaar is het eerste bloemblad!

Herhaal de stappen voor het tweede rode bloemblad en het groene blaadje. Maak het tweede rode blad wat kleiner en leg bij stap 2 een klein plukje gele wol in het midden en dep het goed nat.

Stap 5:

Om de bloem mooi af te werken kun je de onderdelen met naald en draad aan elkaar maken (of met een veiligheidsspeld als de tijd krap is). De bloem is bijvoorbeeld leuk te gebruiken als broche.

 

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook