iPads op school beheren met Apple Configurator

icon128-2x

Update 2017: Er is inmiddels een nieuwere versie van Configurator, deze werkt net even anders dan ik heb beschreven in dit artikel.

Dat tablets in de klas iets toe kunnen voegen aan het onderwijs zijn de meeste mensen inmiddels wel met elkaar eens. (In elk geval zolang ze gezien worden als een middel, niet als een doel op zich…) De keuze voor de iPad is een persoonlijke, ik vind het een fijn apparaat waar veel kinderen snel en intuïtief mee kunnen werken. Bovendien zijn er veel apps voor het onderwijs beschikbaar. Het beheer van een behoorlijk aantal iPads kan in de praktijk wel behoorlijk overweldigend zijn, heb ik ervaren. Nu ben ik toch redelijk technisch ingesteld, maar sommige stappen hebben me meer tijd gekost dan me lief was. Voornamelijk omdat ik voor mijn gevoel het wiel uit heb moeten vinden. Er is weinig concreet aan handleidingen beschikbaar. Voor je het weet ben je bezig met VPP, MDM en het instellen van Configurator. Mocht je geen ervaring hebben met het werken op een Mac, dan komt dat er nog eens bij. Even doorbijten dus.

Gelukkig is er het internet, waar ik een aantal mooie (Engelstalige) artikelen heb gevonden die je aardig bijpraten over het beheer van de iPads in de app Configurator en wat je allemaal tegen kunt komen. Ze hebben mij in elk geval behoorlijk geholpen.

  • Het eerste artikel is al uit 2012, maar krijgt nog steeds reacties. Duidelijke uitleg van Configurator en wat er bij komt kijken om deze goed in te richten.
  • Dat ik niet de enige was die wat overweldigd was las ik in dit artikel. Op een bepaalde manier een fijn idee dat ik niet de enige ben. Deze juf heeft ook een Pinterest bord over iPad beheer.
  • Hier wordt mooi uitgelegd hoe Configurator werkt.
  • Apple zelf heeft wel een Nederlandstalige website over Configurator, maar wel vrij technisch.
  • Hier is nog meer informatie, ook over MDM en VPP.
  • Ben je visueel ingesteld? Dit filmpje is tamelijk helder.
  • Dit artikel komt met het nieuws dat Apple de Configurator app dit schooljaar gaat vernieuwen, zodat basisscholen makkelijker gebruik kunnen maken van deze app. Laten we het hopen.

Kijk ook eens bij Meester Sander en Kleutersdigitaal, om vooral niet te vergeten dat het werken met iPads in de klas voor leuk is!

 

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook