Rekenspelletje: de sjoelboom

Op het schoolplein voor onze klas staat een boom met prachtige herfstkleuren. Voor de meeste kleuters is het verkleuren van de bladeren een fascinerend schouwspel. Voor de juf inspiratie om een rekenspelletje te verzinnen! Van een kartonnen doos maakte ik een heuse sjoelboom. Knip of snij de vorm van een boom uit een kartonnen doos, maak uitsparingen aan de onderkant (met de te behalen punten erboven), een paar gekleurde blaadjes erop en klaar is je sjoelboom!

Onze boom kan blijven staan door een eenvoudige constructie aan de achterkant. Op de kleine foto is duidelijk te zien hoe je dit na kunt maken. Drie stroken karton (bijvoorbeeld de ‘flappen’ van de doos) met aan de uiteinden een uitsparing, je schuift ze dan zo in elkaar. De kastanjes kunnen door de achterste strook karton ook niet wegrollen, een groot voordeel!

Wij gebruikten vijf mooie ronde kastanjes om mee te sjoelen. Groep 2 ging direct fanatiek aan de slag met de puntentelling. Ze hielden de score bij door steeds hardop te rekenen. Natuurlijk kun je de punten ook laten opschrijven of stempelen, maar in onze groep ging het zo prima. De jongere kleuters vonden het vooral en leuk mikspel, dat is natuurlijk ook prima!

Tip: zet de boom op tafel met een stoeltje erachter, zo kan de boom niet verschuiven.

herfst_sjoel_boom_2

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook

4 Reacties

 1. Iris

  Hoi!

  Wat een leuk idee!! Zou jij het goed vinden wanneer ik komende week een berichtje op mijn site zet (www.jufstuff.nl) met berichtje hoe zo’n leuk idee ik dit vind? Met mijn eigen toevoegingen voor hogere groepen?

  Groetjes,
  Iris

 2. Jessi (Auteur bericht)

  Hoi Iris,

  Dank je, de kinderen waren ook bijzonder enthousiast. Een vermelding is natuurlijk prima, leuk zelfs! Een linkje naar mijn originele bericht vind ik wel fijn.

  Groetjes,
  Jessi

 3. Iris

  Hoi,

  Natuurlijk plaats ik een link naar dit bericht! Het is tenslotte jouw idee 🙂
  Ik laat van me horen wanneer het bericht online staat.

  Groetjes,
  Iris

 4. Iris

  Hoi hoi!

  Mijn berichtje staat online! Uiteraard met een linkje naar hier.
  http://www.jufstuff.nl/2014/10/sjoelboom.html

  Groetjes,
  Iris

Geen reacties toegestaan.