Vliegenrace

vliegenrace thumbnailEr zijn prentenboeken die in een kleuterklas bijna elk jaar weer terug komen. ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ is zo’n prentenboek. De kinderen krijgen vaak geen genoeg van het verhaal en het geklets over drollen en poepjes. Bovendien is het boek erg geschikt om een toneelstukje van te maken.

Als de kinderen ergens enthousiast over zijn is dat een mooie gelegenheid om er een leerspelletje omheen te verzinnen. Mijn vliegenrace is hier een voorbeeld van. De kinderen moeten met hun vlieg zo snel mogelijk bij de drol komen, ze gooien met een dobbelsteen (met stippen of cijfers) en zetten zoveel stappen als de dobbelsteen aangeeft. Wie is er als eerste bij het lekkere poepje? Hilariteit alom! Voor de leerkracht een mooi moment om te peilen of een leerling de telrij beheerst en de spelregels volgt. Ook kan de leerkracht bij zulke eenvoudige spelletjes gerichte vragen stellen om de leerling te laten nadenken over eenvoudige wiskundige problemen. ‘Zou je nog kunnen winnen?’ of ‘Hoeveel heb je gegooid?’ zijn hier voorbeelden van.

Het spel kan dubbelzijdig worden uitgeprint en eventueel worden gelamineerd. Voor het spel heb je alleen twee pionnen en twee dobbelstenen nodig.

Download hier het spel

 

Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Facebook